En quins casos pots reclamar els danys ocasionats per fenòmens meteorològics

T’expliquem com, en quins casos i a qui reclamar els danys ocasionats pels fenòmens meteorològics adversos. En els últims dies, s’han viscut a Espanya situacions complicades i perilloses després de les pluges torrencials que han caigut en certes parts del país. Fenòmens meteorològics que, a vegades, provoquen innombrables destrosses ja que arrasen amb tot el que està al seu pas sense que es pugui fer res per a remeiar-ho. Una vegada succeeixen aquestes situacions moltes persones no saben què fer, a qui reclamar o com afrontar les destrosses que s’han produït en les seves propietats.

Qui cobreix els danys ocasionats per les inclemències del temps?
Les destrosses que causen aquests fenòmens com les pluges torrencials tenen un determinat tractament jurídic des de les assegurances, ja que solen estar emparats pel Consorci de Compensació d’Assegurances. Es tracta d’un òrgan públic dependent del Ministeri d’Economia que empararia tots els danys com la casa, els cotxes, els cultius, etc. Però perquè aquests danys siguin coberts pel Consorci és necessari, en primer lloc, que la zona hagi estat declarada catastròfica i, en segon lloc, que aquests danys estiguin emparats per una assegurança de llar.

Si el Consorci declarés la zona catastròfica però el perjudicat no té assegurança de la llar, en principi ningú es faria càrrec dels seus danys, excepció fetes a les dotacions pressupostàries que el Govern pogués realitzar per a minorar els danys.

Valoració dels danys causats per fenòmens meteorològics
El Consorci habitualment sol manar a perits per a la comprovació i valoració dels danys causats pels fenòmens meteorològics. Es recomana recollir i guardar tot tipus de proves que pugui facilitar les reclamacions i demostrar tots els danys possibles com a fotos, informes, serveis d’emergència, etc.

La pòlissa de l’assegurança contractada ha de tenir un abonament en la prima a favor del consorci, ja que, en cas contrari, no intervindria aquest òrgan i només hi hauria la possibilitat per part dels afectats d’accedir a ajudes de tipus públic.

El consorci respondrà depenent del contracte en qüestió, conformement a les cobertures que es tinguin contractades en la pòlissa. La tramitació es realitzarà directament amb aquest òrgan per mitjans telemàtics o presencialment en les Delegacions Territorials del consorci. També és possible que la pròpia entitat asseguradora s’ocupi de la tramitació, per això és convenient consultar cada cas.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *