Quan és més barata la llum?

En els últims dos anys el sistema elèctric espanyol ha sofert canvis importants que han afectat a tots els consumidors. D’una banda, l’arribada dels comptadors digitals; per l’altre i més important, la modificació del sistema tarifari. Com a conseqüència, molts consumidors senten confusió en intentar comprendre les seves factures. És un tema molt complex, però t’intentarem explicar-te quan és més barata la llum i per què.

El passat 1 de juliol va començar a aplicar-se el nou sistema de tarifes elèctriques que discrimina per hores. És a dir, a partir d’aquest dia, el preu de l’electricitat varia cada hora i cada dia per a cada consumidor. Vius en un pis a Girona i ja tens el comptador digital? Doncs això és el que has de saber.

Com hem arribat aquí?

Abans de la reforma, el preu de la llum es fixava a partir d’una subhasta trimestral en la qual intervenien les companyies elèctriques i altres intermediaris. Els diferents actors licitaven i d’aquí sortia el preu per al component energètic de la factura. Aquest sistema va disparar el preu de la llum, coincidint amb les pitjors conseqüències de la crisi econòmica al país, per això, el Govern va decidir reformar el sistema elèctric eliminant aquestes subhastes i fixant el preu de la llum en funció de la demanda.

I llavors, com es pot saber quan és més barata la llum?

Com a resultat d’aquesta reforma, com més persones estiguin consumint llum al mateix temps, més s’apuja el preu. I per contra, com menys persones estiguin consumint llum al mateix temps, més baixa. I això com se sap? La lògica ens diu que el moment del dia en el qual menys gent consumeix electricitat és per la nit; mentre que com més electricitat es consumeix globalment és durant el dia, coincidint amb la franja més àmplia d’activitat, tant a les llars com a les empreses.

Però no tothom té les mateixes rutines i horaris, per això, les companyies ofereixen tarifes amb discriminació horària, sent la tarifa nocturna més barata que la diürna. En general, entre les 2 i les 6 de la matinada és el millor moment per consumir, i el pitjor és entre les 10 del matí i les 3 de la tarda.

Si com a consumidor pots adaptar el teu consum a aquestes hores una mica “al revés del món”, l‘estalvi en la factura de la llum pot ser considerable, fins a un 40% a final de mes. Això sí, es queixaran els veïns del teu pis a Girona que posis la rentadora a les 2 de la matinada?

Però ull, perquè això solament és així per a les llars que ja tinguin instal·lat el comptador digitalconnectat a la xarxa i estiguin donats d’alta en la trucada tarifa regulada, que ara es diu Preu Voluntari del Petit Consumidor (PVPC).

I si encara no tinc el comptador digital?

Sense el comptador digital, ni tu ni la teva companyia elèctrica podeu conèixer el teu consum real per hores. Així que t’aplicaran uns preus estimats que Red Elèctrica calcula a partir dels hàbits de consum de les llars que sí que tenen els nous comptadors.

Com saber quant val l’electricitat cada dia?

El preus per a cada dia (per hores) està disponible el dia abans, a partir de les 20.15 hores, a la web de Red Eléctrica Española (REE). Si ets previsor, el dia abans pots saber quan et convé més posar la rentadora l’endemà.

Aquest sistema és complex, sí, i no exempt de crítiques per part de les associacions de consumidors. No obstant això val més entendre-ho!

T’ha ajudat una mica aquesta informació?

карпаты на новый годтренды в макияже на новый год 2018подбор дверей к полу

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *