2030: el 32% energia consumida a la UE haurà de procedir de fonts renovables

A l’any 2030, el 32% de l’energia consumida a la Unió Europea (UE) haurà de procedir de fonts renovables.

Amb aquesta decisió, la UE va confirmar la seva aposta per les energies renovables, malgrat les reclamacions dels països membres, que reclamaven deixar l’objectiu en el 27%. No obstant això, es queda per sota de les pretensions del Parlament Europeu, que fixava l’objectiu en el 35%.

A fi de complir amb els compromisos de l’Acord de París de 2015, es va revisar la legislació europea en aspectes que afectin la sostenibilitat del planeta, i una de les directives clau en aquest sentit és la directiva sobre renovables.

Gràcies a un objectiu en renovables més ambiciós:

L’Acord de París podria fer-se possible. Aquest acord internacional cercava limitar les emissions de gasos contaminants almenys en un 40% en 2030 (en relació amb els valors de l’any 1990). Amb això es pretén limitar l’augment de la temperatura global a final de segle per sota dels dos graus centígrads.

S’està més prop de complir amb les recomanacions de l’Agència Internacional de les Energies Renovables (IRENA), que apostava per fixar l’objectiu d’energies renovables en el 34%. Es pot explotar el veritable potencial de l’energia neta de la UE.

Actualment la Unió Europea depèn de les importacions de combustibles fòssils. Espanya es troba entre els països amb una major dependència energètica de l’exterior ja que importa més de 70% de l’energia que consumeix. Augmentant el pes de les renovables aquesta dependència energètica es reduiria i, en tractar-se d’energia més econòmica (procedeix de recursos naturals), ajudaria a augmentar la competitivitat de la UE, la qual cosa afavoriria de manera positiva en l’economia.
Entre els principals compromisos d’aquest acord, destaca que no es podrà cobrar el denominat impost al sol (“peatge de suport” a l’autoconsum energètic) almenys fins a l’any 2026.

Atès que el passat 2018 la quota de renovables de la UE va ser del 17% (solar, hidràulica, eòlica i biomassa) sembla que encara queda molt per fer.

A més, encara queda pendent aconseguir un compromís per a la UE sobre els objectius d’eficiència energètica per a 2030.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *