Com es llegeix una etiqueta energètica?

En comprar un frigorífic, un rentavaixella, una rentadora o una televisió no cal fixar-se únicament en el disseny, en la seva grandària o en les seves funcionalitats, sinó que també és imprescindible que sàpigues quanta energia consumeix. Segurament que en més d’una ocasió t’has preguntat què és l’etiqueta energètica dels electrodomèstics.

La informació que mostra reflecteix el grau d’eficiència energètica de l’aparell en qüestió tenint en compte factors com el consum d’electricitat, d’aigua o el nivell de soroll que fa en funcionar. Les etiquetes energètiques van començar a implantar-se en 1995, però únicament en frigorífics, congeladors, rentadors i rentavaixelles. Posteriorment es van incorporar a la resta d’electrodomèstics.

En l’actualitat és obligatori incloure l’etiqueta energètica en els electrodomèstics i la Unió Europea és l’entitat que ho regula a través del Reglament (UE) 2017/1369.

Un plus per a l’estalvi de la llar
Una vegada que sabem què són les etiquetes energètiques, és important conèixer la seva nomenclatura i la importància que tenen per a l’estalvi de la llar.

El format de l’etiqueta ha canviat llarg dels anys. Al principi l’escala anava de la lletra A a la G, atribuint l’A als electrodomèstics més eficients i la G als menys. Més endavant, els electrodomèstics es van fer cada vegada millors en aquest sentit, per la qual cosa va ser necessari establir categories superiors i van desaparèixer les lletres E, F i G.

Tenint en compte que els electrodomèstics suposen el 55% de la despesa en electricitat d’una casa, fixar-te en les seves etiquetes energètiques pot suposar un important estalvi energètic. Això suposa un gest en favor del medi ambient i, a més, un imporante estalvi en la teva factura.
El significat de les lletres de la A a la G
Actualment la nomenclatura de les etiquetes es divideix en tres grups: alta eficiència (als quals se li assigna el color verd), eficiència moderada (groc) i baixa eficiència de consum (vermell). Per a determinar aquesta escala es compara el consum de les diferents generacions d’electrodomèstics, representant 100% el consum dels aparells menys eficients.


Cuidar d’aquests aspectes energètics, encara que a priori semblin més cars, es converteixen en una inversió amb els quals estalviaràs a la llarga.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *