Passos per repercutir la ITE de l’edifici a l’inquilí

La Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) és obligatòria per a tots els immobles que tinguin més de 50 anys i estiguin situats en un municipi de més de 25.000 habitants. Aquesta normativa, que va entrar en vigor el 2012, pot afectar-te si vols llogar el teu pis de Girona a un inquilí. Existeixen una sèrie de passos per repercutir les despeses de la ITE. T’expliquem com fer-ho:

  • Inquilins amb renda antiga o nova?

La ITE, que és similar a la ITV del cotxe, pot suposar que hagis de gastar una quantitat important per realitzar les obres necessàries o al teu immoble o en les parts comunes que gestiona la comunitat de propietaris. En aquest cas, has de repercutir-ho, però és necessari que revisis si el contracte de lloguer és anterior o posterior a l’any 1985. Si és d’abans d’aquesta data, podràs repercutir el 12% anual del cost de les reparacions en la quota de l’arrendament per a tota la vida.

Si el contracte és posterior a 1985, al capital que has invertit per a les reformes se li pot sumar l’interès dels diners gastats per un període màxim de 5 anys. D’aquesta manera, l’increment en la quota del lloguer per finançar les obres de millora s’acabarà al moment que l’inquilí aboni el cost de les reparacions repercutides de la ITE.

Abans que a la teva comunitat de propietaris us decidiu a passar la ITE per certificar la salut de l’edifici, és necessari que seguiu aquests consells:

  • Contractar a un tècnic perquè efectuï la inspecció. Aquest professional ha d’estar vinculat de l’empresa que realitza les reparacions. No pot haver-hi conflicte d’interessos.
  • Sol·licitar una inspecció prèvia a la ITE. D’aquesta manera, es poden estudiar les obres a realitzar i l’informe definitiu no serà tan negatiu i no implicarà una despesa tan elevada.
  • Aprofitar les reparacions i obres a les quals obliga la inspecció a la ITE per instal·lar les mesures d’eficiència energètica que seran obligatòries en poc temps.
  • El visat del professional que ha realitzat la visita no és obligatori. Encara així, és aconsellable demanar-ho perquè ofereix seguretat i garanties jurídiques a la comunitat de propietaris.

El pagament de la ITE

Per presentar la ITE, mai cal pagar la taxa. Simplement, estàs obligat a abonar-la si la inspecció fos desfavorable i realitzes obres de reparació i d’esmena. Una vegada fetes les obres i revisades, el tècnic haurà de lliurar-te el Certificat d’Idoneïtat. Si les reparacions impliquen un projecte d’obra, és necessari llavors el visat del Col·legi Professional d’Arquitectes.

Vius a algun edifici amb més de 50 anys? Explica’ns la teva experiència en passar la ITE i si vas haver de repercutir les obres a l’inquilí del teu habitatge.двери эколайтанализ сайта компаниирайонная стоматологическая поликлиника

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *