Coneix el tràmit per a vendre una casa heretada

Cal tenir clar que quan una persona mor, els seus béns no es traspassen de manera automàtica als hereus sinó que aquests han d’acceptar aquesta herència davant notari i convertir-se formalment en hereus, per a això la documentació que hauran d’aportar serà el certificat de defunció o d’últimes voluntats.

Hauran de liquidar l’Impost de Successions (un impost que depèn de la Comunitat Autònoma) al cap de sis mesos següents des de la defunció del qual atorga l’herència i el resguard d’aquest justificant de pagament serà necessari per a poder procedir a la inscripció d’acceptació de l’herència.

Cal liquidar la plusvàlua municipal, amb el qual es paga l’actualització del valor d’aquesta nova propietat.

L’hereu o hereus hauran de presentar davant notari l’escriptura de la casa per a signar l’adjudicació de l’herència i en aquest tràmit hauran de modificar la titularitat de l’immoble.

Finalment, hauran d’acudir al Registre de la Propietat per a inscriure l’herència i aquest és el tràmit fonamental si l’hereu o hereus volen vendre, ja que han de constar com a propietaris de l’habitatge.

Encara que no existeix cap termini legal per a la venda d’un habitatge heretat, cal considerar que si l’immoble s’embeni passat un any des que es va registrar l’habitatge a nom de l’hereu, s’haurà de tornar a pagar la plusvàlua, per tant, per a evitar el pagament de nou, s’hauria de vendre la casa heretada durant l’any posterior a l’adjudicació inscripció de l’habitatge.

La venda d’un immoble heretat també té conseqüències fiscals per a l’hereu o hereus perquè aquesta operació es considera un guany patrimonial i tributa en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) dins del període de meritació en què s’executi la venda. Aquest guany tributarà en la base imposable de l’estalvi i es prendrà com a referència la diferència entre el valor de transmissió i el valor d’adquisició declarat en l’Impost de Successions.

Ara que tenim clar els passos a seguir per a ser propietari d’un habitatge heretat, en el cas que no siguem l’únic hereu haurem de tenir en compte el concepte de proindivís, i això es dóna quan un bé pertany a diversos propietaris en comú.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *