Què és el Registre de la Propietat?

El Registre de la Propietat; una institució de nom imponent de la que n’has sentit a parlar molt però no en saps massa fins que et compres un pis a Girona, per exemple. Si estàs en aquesta fase i vols saber exactament què és i per a què serveix el Registre de la Propietat, no hauries de perdre’t aquest post.

Què és el Registre de la Propietat?

És la institució pública on s’inscriuen els actes que afecten la propietat o els drets reals sobre béns immobles, siguin de titularitat pública o privada. També poden inscriure’s determinades concessions administratives i béns de domini públic.

L’objectiu final del registre és donar publicitat dels actes inscrits i en conseqüència seguretat jurídica a la propietat i futurs adquirents dels immobles , ja que registrant-los , s’informa als que ho consulten sobre el domini i altres drets reals o càrregues que pesen sobre els mateixos, minimitzant riscos d’eventuals reivindicacions

Al capdavant de cada Registre hi ha un Registrador, que és un funcionari públic professional del Dret, que té la missió decontrolar l’adequació  dels documents autoritzats pels Notaris, expedits pels Jutges i autoritats administratives, o subscrits pels particulars, evitant que entrin en contradicció amb actes previs inscrits o simplement es tracti d’actes que afecten l’immoble , el coneixement resulti útil i al mateix temps donin protecció al seu titular.

És obligatori inscriure un immoble al Registre de la Propietat?

Només és obligatori si has adquirit un immoble mitjançant un préstec hipotecari, si no, és opcional, encara que altament recomanable per garantir la seguretat jurídica sobre l’immoble.

Parlant clar, allò que consti al Registre ‘va a missa’ davant la llei, i si algú et vol discutir la propietat d’un immoble davant la llei o un altre dret inscriptible i no apareix al registre, ho tindrà molt difícil, com bé adverteix l’art. 319 de la Llei Hipotecària.

Què es pot inscriure?

Qualsevol acció que es refereixi a la compra d’un immoble i les accions derivades de la mateixa: si té hipoteca, si està embargada, si està llogada…

Quant costa inscriure un habitatge?

No hi ha un preu fix, sinó que són unes taxes aprovades pel Govern i varien en funció del valor de l’immoble: a més valor, més pugen les taxes. Existeixen altres factors que fan variar el preu de les taxes, com per exemple, si es tracta d’habitatges protegits, de muntanyes o d’explotacions agràries.

La informació registrada és pública?

Sí, el seu contingut és d’accés públic, però abans de facilitar-los, el registrador de la propietat ha de constatar que existeix un interès justificat i raonat per consultar l’estat d’una finca o immoble.

Per exemple: imaginem que una sentència judicial ha condemnat a una persona a indemnitzar a una altra amb ‘X’ quantitat de diners, però el que ha de pagar no ho fa perquè assegura no tenir aquests diners. Si la qui ha guanyat la sentència sospita que aquesta persona té un pis, el seu advocat o ell mateix podran consultar al Registre de la Propietat i aquesta informació li permetrà treballar en l’embargament judicial per garantir el pagament de l’import de la condemna .

S’ha de pagar per demanar informació d’un immoble?

Sí, la informació subministrada pel Registre de la Propietat té les seves corresponents taxes que s’han d’abonar.

En quins casos convé consultar el Registre de la Propietat?

Sens dubte, abans d’adquirir un habitatge o qualsevol tipus d’immoble. Imaginem que vols comprar un pis, abans hauries de consultar al Registre de la Propietat la correcta titularitat del pis i comprovar que l’immoble estigui lliure d’embargaments per deutes impagats o tingui alguna altra limitació que impedeixi la transmissió o que arrossegui alguna càrrega com ara una servitud de pas.

El registre pot expedir diferents tipus de documents però el més comú és sol·licitar una Nota Simple, que conté la informació bàsica de l’immoble.

T’ha semblat útil aquesta informació? Has acudit alguna vegada al Registre de la Propietat per demanar informació sobre un immoble?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *