Una pujada de tensió ha espatllat els teus electrodomèstics. Què pots fer?

Tornes a casa i una sobretensió ha avariat algun dels electrodomèstics de casa teva? Encara que pot ocórrer en qualsevol moment, els canvis de temperatura augmenten les possibilitats que es produeixi una pujada sobtada de tensió que faci malbé algun dels nostres electrodomèstics. La sobretensió pot ser que no provoqui danys, però altres vegades avaria dels equips. Vegem què podem fer en aquests casos. A Apilia Girona, et donem algunes de les pautes que pots seguir davant d’aquesta situació.

Tinc dret a una indemnització?

En primer lloc, hauries d’assegurar-te si l’assegurança que vas contractar per al teu pis de Girona cobreix les avaries d’origen elèctric. Un cop ho sàpigues, si comptes amb aquest tipus de cobertura, podràs reclamar o no la reparació dels danys produïts per una sobretensió.

Per a això, hauràs de demostrar que el dany no ho has provocat tu, si no que és responsabilitat de l’empresa subministradora o que ha estat culpa de la caiguda d’un llamp.

Com demostrar-ho? És senzill. Només has de sol·licitar un document que et pot facilitar l’empresa proveïdora d’energia, que certifiqui l’hora i el dia en què es va produir la pujada de tensió elèctrica.

Aquests serien els primers passos bàsics que hauries de donar si algun dels electrodomèstics se t’ha espatllat per una pujada de tensió. No obstant això, pot haver diferències entre les companyies d’assegurances. Així que, seria interessant que consultis a la teva sobre les limitacions de la cobertura per danys elèctrics.

Per exemple, el més usual és que no cobreixin les avaries produïdes per instal·lacions elèctriques provisionals o que no estiguin en regla. A més, tampoc cobreixen els danys merament estètics que no afectin el funcionament de l’equip i moltes companyies d’assegurances no et s’indemnitzaran electrodomèstics el valor a nou sigui inferior a certa xifra, que normalment sol oscil·lar entre els 50 o 100 euros.

Com puc evitar que es produeixi l’avaria?

Ja fa anys que és obligatori que les instal·lacions elèctriques domèstiques comptin amb un interruptor diferencial que protegeix tant a la instal·lació completa com als equips endollats a la xarxa elèctrica.

Encara que, en principi, això seria suficient, si treballes a casa amb un ordinador, seria recomanable que fessis ús d’un grup SAI (Sistema d’Alimentació Ininterrompuda), més conegut per les seves sigles en anglès UPS (Uniterruptible Power Supply) ja que, a més de protegir l’ordinador d’una sobretensió sobtada, també el manté alimentat durant diverses hores en cas d’apagada i així evitarà que perdis les dades o es faci malbé el disc dur.

En definitiva, si les mesures preventives no han estat ni suficients ni eficaços, sempre pots reclamar la reparació dels aparells afectats, això sí, si l’assegurança cobreix aquest tipus de danys.

Alguna vegada has patit una sobretensió a la teva llar? Explica’ns què vas fer.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *