La Muralleta: una cooperativa de persones majors i alternatives

Qui diu que l’esperit rebel és cosa de joves? Només hem de recordar al col·lectiu ‘iaio flautes’ sorgit a Barcelona contra les retallades per adonar-nos que això no és veritat. Amb la crisi, i malgrat la desgràcia, han aflorat coses bones, com les iniciatives de consum col·laboratiu i diferents formes d’habitatge alternatiu com el Cloudhousing, o aquesta de la qual us en volem parlar avui a api.cat: La Muralleta, una cooperativa residencial per a persones majors de 50 anys.

José Caballero, ideòleg i impulsor de la Muralleta, es va quedar sense feina als 51 anys després d’haver cremat ja moltes etapes de la seva vida. En lloc de resignar-se a la vellesa a la qual la societat l’empenyia, es va inspirar en un projecte semblant que havia llegit en la premsa i va decidir posar-se en marxa. Així, va néixer la Muralleta l’any 2000 amb 6 socis inicials i la compra d’un terreny a Santa Oliva, a la província de Tarragona.

Avui, 14 anys després, la Muralleta és una cooperativa basada en la filosofia del cohousing, o el que és el mateix, una fórmula d’habitatge col·laboratiu on viuen 30 persones d’entre 56 i 82 anys, algunes d’elles en matrimoni i d’altres, vídues.

Jaume Mullor, el president de la Muralleta, ens explica que en total hi ha 16 habitatges d’ús privat i un espai comunitari de 300 m2 on tenen previst muntar una sala polivalent amb biblioteca i jocs, un gimnàs, una bugaderia i una perruqueria.

“Ens organitzem en comissions on cadascun treballa en allò que vol i pot, tenint en compte que ens anem fent grans i que les nostres possibilitats seran cada vegada menors. Per això, compartir és una manera d’ajudar-nos els uns als altres”, explica Jaume Mullor. Qui sap més de l’hort, treballa la terra, qui té més coneixements d’electricitat i obra, es dedica més al manteniment i d’aquesta manera tots aporten el seu gra de sorra a la comunitat. Les principals comissions són: la comissió de jardineria, la comissió de cuina, la de manteniment, la d’obres i la de difusió.

A més de treballar en equip, a La Muralleta organitzen tot tipus d’activitats com cinema fòrums o

excursions per fomentar les relacions socials i al cap i a la fi, fer-se companyia.

En definitiva tal com ens explica Jaume, “La idea és buscar recursos entre tots per fer una vida comunitària i sentir-nos útils, però no com si fos una comuna, perquè a La Muralleta, cadascú té el seu espai privat”.

Actualment, La Muralleta té 1 habitatge disponible per entrar a viure i ja estan a l’espera de reunir nous socis per construir una segona fase de 6 habitatges més.

Per entrar a formar part de la cooperativa cal ser major de 50 anys, compartir la filosofia col·laborativa i sobretot, tenir les ganes i la il·lusió de treballar en equip per ajudar-se els uns als altres, en el que faci falta.

лидов.рф кидаловобелопусские двери вистгазовые напольные котлы отопления

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *