Des de l’any 2007, s’ha parlat molt dels canvis i de l’evolució del sector immobiliari. Des d’aquest moment, s’ha parlat del que ha fallat al món immobiliari, com invertir amb èxit en el nou escenari i com evitar que es tornin a repetir els mateixos errors. Et portem a fer una selecció dels 5 millors llibres sobre el mercat immobiliari, basant-nos en el nostre criteri. Aquestes obres et poden ajudar a entendre cap a on es dirigeix el sector i de forma indirecta també t’oferiran consells o tècniques per vendre la teva casa de Girona.
1. ‘Cómo invertir con éxito en el mercado inmobiliario’ (Gonzalo Bernardos)
Des del moment en què va esclatar la bombolla immobiliària, els inversors han perdut l’olfacte. Aquesta és la tesi que defensa Gonzalo Bernardos en el seu llibre ‘Cómo invertir con éxito en el mercado inmobiliario. En un moment en el qual en el sector immobiliari es busquen noves estratègies empresarials, Bernardos dóna pistes de com invertir en un mercat en recessió i intenta diferenciar les gangues i oportunitats immobiliaris de les estafes. Bernardos conclou que ara és el millor moment per comprar un pis. Tal com assegura Bernardos, aquest llibre només té sentit en un context com l’actual, ja que en la dècada anterior a l’any 2007 ningú tenia dubtes sobre com realitzar la inversió immobiliària.
2. ‘La verdad sobre el mercado inmobiliario español’ (Borja Mateo)
Borja Mateo contradiu als analistes que afirmen que el preu de l’habitatge ha tocat fons. Així, assegura: “Encara no ha arribat el moment de comprar i l’opció més a tenir en compte és el lloguer“. Per a Mateo, el mercat immobiliari està vivint el seu millor moment des de l’any 1973. Durant 33 anys, el preu de l’habitatge va pujar animat per la caiguda dels tipus d’interès. Paral·lelament, la rebaixa de les hipoteques va fer que comprar un habitatge fos accessible per a la població. La tesi de Mateo es basa que aquesta situació, unida a la falta d’immobles i a l’augment de la població, va crear la famosa bombolla immobiliària. Actualment, l’autor considera que existeix massa oferta per a la demanda d’habitatge que hi ha.
3. ‘Nada es gratis. Cómo evitar la década perdida tras la década prodigiosa’ (Jorge Juan)
El llibre té com a punt de partida el col·lapse del sector immobiliari i com afecta a la situació econòmica i política. Juan parla de la dècada prodigiosa com la del ‘boom’ del maó. Davant aquesta situació, l’obra demana consell a economistes i professors universitaris perquè plantegin reformes per millorar el panorama. ‘Nada es gratis’ està signat per Jorge Juan, però darrere d’aquest nom s’amaguen sis autors: Samuel Bentolila, Antonio Cabrales, Jesús Fernández-Villaverde, Luis Garicano, Tano Santos i Juan Rubio-Ramírez.
4. ‘El hombre que cambió su casa por un tulipán’ (Fernardo Trias de Bes)
El llibre té com a subtítol ‘qué podemos aprender de la crisis y cómo evitar que vuelva a suceder’. Partint de la història d’un holandès que va canviar la seva casa per una tulipa, l’autor estableix un paral·lelisme entre la bombolla immobiliària espanyola i la dels Mars del Sud o la del Japó en la dècada dels noranta del segle XX. La conclusió de l’obra és que l’error del sector immobiliari ha estat abandonar la prudència i confondre el valor d’un pis amb el seu preu.
5. ‘Euforia y pánico: Aprendiendo de las burbujas y otras crisis’ (Oriol Amat)
Possiblement, de la selecció dels 5 llibres sobre el mercat immobiliari, aquest sigui el que menys se centri específicament en el sector. L’obra barreja les raons econòmiques amb les psicològiques per explicar les decisions preses per empreses i particulars des de l’any 2008. Amat conclou que aquestes s’han aplicat seguint criteris basats en l’eufòria o en el pànic, depenent del moment. Aquesta teoria ajuda a entendre perquè s’ha arribat a les crisi immobiliària, financera i econòmica.
Aquests són els 5 llibres que hem seleccionat com a resum del sector immobiliari. Evidentment, només són una petita mostra. Així que esperem els teus suggeriments de llibres que hagis llegit i que consideris que expliquen de forma clara i amena la crisi del sector immobiliari.
Foto 1: Esade
Foto 2: Marcial Pons
Foto 3: Amazon
Foto 4: Solo Imprescindible
Foto 5: Casa del Libro