La Fundació Renovable ha presentat un informe en el qual avalua la situació dels incentius econòmics que els diferents ajuntaments espanyols recullen en les seves normatives municipals per recolzar als sistemes d’autoconsum. Aquests incentius es basen, fonamentalment, en les bonificacions existents en la imposició de caràcter local, tals com l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) i l’Impost sobre Instal·lacions, Construccions i Obres (ICIO).
L’informe recopila les bonificacions existents en els Impostos sobre Béns Immobles (IBI) i els Impostos sobre Instal·lacions, Construccions i Obres (ICIO) en l’exercici 2018, i recull les ordenances fiscals aplicables a 2018 de totes les capitals de província i aquelles ciutats de població major de 100.000 habitants, segons el cens de l’any 2017, la qual cosa ascendeix a un total de 77 ciutats.
Bonificacions sobre l’Impost sobre Béns Immobles
Respecte a l’IBI, 45 municipis apliquen bonificacions a aquest impost. D’aquests municipis, 7 d’ells s’imposen greus limitacions que en la pràctica ho fan inviable (potència instal·lada major de 5 Kw/ per cada 100 m²). 32 municipis no recullen cap bonificació de l’IBI al autoconsumo elèctric.
Cal destacar que entre els deu primers municipis que figuren en les dues classificacions realitzades (IBI i ICIO) l’informe no ha trobat cap municipi que es repeteixi, la qual cosa posa de manifest que no existeix una política comuna d’incentius a l’autoconsum i que uns municipis opten per bonificar el ICIO, la majoria, i uns altres per bonificacions l’IBI.
Malgrat les traves que va introduir el RD 900/2015, com el denominat impost al sol o la penalització als sistemes amb emmagatzematge, s’han seguit fent instal·lacions d’autoconsum per tota Espanya i els ajuntaments han assumit un paper fonamental en l’impuls de l’autoconsum amb el desenvolupament de normes i l’impuls d’iniciatives al seu favor.