Les 3R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar

Reciclar VS reutilitzar, què és millor? És sabut que qualsevol producció de béns comporta un consum energètic, i que a més això comporta l’emissió de molts gasos d’efecte hivernacle, pel que reciclar i reutilitzar els béns sembla una bona solució.
No obstant això, tot i que tots dos conceptes semblen similars a priori, tenen les seves diferències quant a com ens afecten i a l’energia que necessiten per poder materialitzar-se. Apialia Girona et donem les seves principals diferències i avantatges.

La regla de les tres erres (3R) és una proposta sobre hàbits de consum realitzada per l’organització ecologista Greenpeace que ha aconseguit una gran difusió i acceptació per diversos sectors socials. La regla de les tres erres es basa en tres conceptes: reduir, reutilitzar i reciclar.

Què podem fer com a individus?
Seguir les recomanacions de les 3R (reduir, reutilitzar, reciclar) ofereix diversos beneficis per al planeta ja que, teòricament, en reduir-se la demanda massiva de productes també es redueix el consum energètic i les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Valora els productes locals
Cal tenir en compte que el transport a llarga distància de productes genera un important consum energètic i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.
A l’hora de comprar, cal tenir en compte que els béns que ofereixen productors locals o regionals no han necessitat un transport a llarga distància, per la qual cosa el seu impacte ambiental en aquest sentit és menor.

Consumeix de manera responsable
Un altre efecte important és que reutilitzant o no comprant de forma indiscriminada es generen menys residus fruit, per exemple, de l’embalatge. Utilitzar bosses de roba reutilitzables en lloc de les de plàstic davant d’uns altres d’embalatges, eviten que les llars s’omplin de residus que després hauran de separar en els contenidors corresponents.

Dóna el que no necessitis
Reutilitzant productes també s’ajuda a les persones. Els objectes en bon estat que han deixat de ser útils, poden ser de gran ajuda per a altres persones. Moltes associacions treballen per recollir joguines, mobles, aparells electrònics, entre d’altres, perquè siguin reutilitzats per altres persones que potser no s’ho poden permetre.

Aprofita el reciclatge amb el DIY
El reciclatge també pot ser molt creatiu. Existeix una tendència coneguda com upciclyng o DIY que consisteix a transformar materials que normalment es rebutjarien per convertir-los en objectes útils. Hi ha molts suggeriments DIY a internet per aprofitar objectes, t’apuntes?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *