Has vist alguna vegada la façana d’un edifici coberta de plantes?, doncs això és un jardí vertical. Una tendència de l’arquitectura sostenible que busca fer edificis més respectuosos amb el medi ambient i donar-li una mica més de naturalesa a l’asfalt de la ciutat. T’expliquem els beneficis dels jardins verticals.
Els jardins verticals són un sistema de plantes i altres organismes vegetals com a molses i arbustos, que s’instal·la en parets, façanes i fins i tot sostres per eliminar de forma natural els efectes de la contaminació ambiental. Però no només es poden instal·lar en exteriors, també hi ha jardins verticals d’interior.
Hi ha diferents sistemes per construir-los, però la majoria utilitzen una estructura que embolica la façana on es crearà el jardí vertical i on estaran realment plantades les plantes.
El nivell de desenvolupament actual d’aquests sistemes permet que les arrels i la humitat no danyin l’estructura i que el manteniment sigui mínim.
Però els jardins verticals no són nous, és un vell concepte del qual ja s’en poden trobar exemples arquitectònics a l’antiga Babilònia. De fet, una de les set meravelles del món antic són els jardins penjants de Babilònia.
Els jardins verticals en façanes moderns van ser inventats pel francès Patrick Blanc, un botànic que ha recorregut mig món construint aquestes meravelloses representacions de la naturalesa feta arquitectura. Una de les seves obres la tenim al Caixa Fòrum de Madrid. A Girona tenim un dels exemples de jardins penjants en façanes d’edificis més antics d’Europa, és l’edifici de l’Editorial Planeta a l’Avinguda Diagonal.
Quins són els beneficis dels jardins verticals?
- Millora la qualitat de l’aire: els jardins verticals contribueixen a reduir la contaminació i tenen un impacte positiu en la qualitat de l’aire de les ciutats, saturades pels fums dels vehicles, i del mateix edifici.
- Són extremadament estètics: no només netegen l’aire sinó que capten la nostra atenció quan els veiem. Són impressionants, decoració urbana de disseny i el seu color verd ens transporta a un oasi de naturalesa dins de la ciutat.
- Estalvi energètic: són com un sistema de climatització natural i contribueixen a regular la temperatura ambiental. A través d’un procés conegut com a evapotranspiració, l’aire que envolta a la paret verda es refreda de forma natural i pot arribar a reduir fins a 5 graus la temperatura interior. A l’hivern, una paret verda a l’exterior d’un edifici actua com a aïllant, és a dir, manté la calor, reduint la necessitat d’apujar la calefacció. Tot, pot suposar un estalvi energètic del 25% anual.
- Reducció de la contaminació acústica: és un dels beneficis menys coneguts però molt eficaç. La vegetació del jardí vertical absorbeix el soroll, fins a 10 decibels, aconseguint que el soroll generat pel trànsit sigui menys molest.
- Beneficis psicològics: treballar en un entorn verd, més natural i amb l’aire net i oxigenat millora l’estat d’ànim i el rendiment del personal.