Si bé en l’educació tradicional des de molt petits ens ensenyen a estar asseguts i ser receptius a l’educació del mestre, el Mètode Montessori aposta per la presència d’un guia que facilita però no interfereix en l’aprenentatge de l’alumne, que investiga i experimenta al seu ritme i desenvolupa activitats que desperten la seva curiositat.
Enfront de la rigidesa del mètode tradicional, en el qual tota la classe ha d’anar a un mateix ritme, i treballar sobre un mateix material, en aquesta metodologia es treballa amb varietat d’eines que estimulen als alumnes, a les quals poden accedir fàcilment.
Montessori va encunyar el terme “períodes sensibles” per a referir-se a l’etapa primerenca de la vida on tot és interès i curiositat. Així mateix, defineix com a “ment absorbent” la ment des del naixement fins als sis anys d’edat, període en el qual la capacitat d’aprenentatge és tremend sense tot just esforç.
Aplica el mètide Montessori a casa
Els materials sensorials són una important font d’estímuls per als més petits, que assimilen diferents aspectes del món que els envolta gràcies a l’ús dels òrgans dels sentits. El mètode Montessori, doná molta importància al joc com a estratègia d’aprenentatge, i al paper actiu dels pares per a l’ús efectiu d’aquesta potent eina.
A través del joc, el nen aprèn a resoldre problemes, a provar noves conductes i s’adapta a noves situacions. El nen comença a dirigir el seu propi joc a molt primerenca edat, des dels sis mesos.
Cuida l’estètica de la seva habitació: utilitza colors suaus i controla que no estigui sobrecarregada de joguines.
El mobiliari de l’habitació, des del llit fins a les prestatgeries, passant per la taula i la cadira, ha de ser fàcilment accessible per al nen, impulsant la seva autonomia: quant menys ajuda t’hagi de demanar, més confiança i seguretat guanyarà.
A més del mobiliari, és bo que la resta d’elements estiguin a l’altura del nen. Per exemple, un mirall l’ajudarà a vestir-se de manera independent.
Posa a la seva disposició recursos multisensoriales i seqüencials per a ajudar-los a en l’assimilació de coneixement i prepara una zona on pugui jugar sentint-se segur. Tu et convertiràs en la seva guia.
Què et sembla el mètode Montessori?, ho coneixies?, apliques la seva filosofia? Explica’ns-ho!