Com un autèntic calvari es podria descriure el procés pel qual es passa el dia que descobreixes que el teu pis ha estat okupat per un grup de persones sense cap tipus d’autorització. Intentar obrir la porta de casa teva en tornar d’unes vacances o després d’uns anys treballant a l’estranger i descobrir que una família està vivint en el seu interior és, sense cap dubte, un autèntic cop. El problema és que obligar a sortir a aquests inquilins inesperats de casa teva i recuperar la seva possessió, no és tasca fàcil. De fet, requereix la intervenció de professionals en la matèria i grans dosis de paciència. Vegem alguns dels passos bàsics per aconseguir-ho:
1. Denúncia a la policia.
No hi ha temps a perdre. En l’instant en què descobreixes que el teu pis ha estat ocupat, avisa la policia i posa una denúncia davant el jutjat de guàrdia a la Comissaria de Policia. El més ràpid és acudir a la Comissaria de Policia perquè, en principi, no has d’aportar cap tipus de documentació. Si demostres que ets l’amo de la casa amb el certificat del Registre de la Propietat, tens dret a recuperar-la.
2. Si la porta està oberta o tancada.
Si quan la policia arribi, la porta de casa teva està encara oberta, els agents podran entrar i fer als teus “inquilins” en aquest mateix instant. Però, si ja està tancada, es necessita una ordre judicial i començarà un llarg procés judicial que et costarà temps, diners i molts mals de cap.
3. Litigi judicial
És el moment de contractar els serveis d’un advocat. Ell podrà acusar a les persones que han pres la teva llar de delicte d’usurpació segons l’article 245.2 del Codi Penal, per haver-se establert en un habitatge sense autorització del propietari.
El procés complet sol durar uns nou mesos, encara que a vegades, s’allarga fins a dos anys. A més, habitualment, suposa una despesa important per als propietaris, ja que, encara que els okupes fossin condemnats a abandonar la casa i pagar les costes i els desperfectes de la casa, la majoria de les vegades, aquests es declaren insolvents, de manera que, al final, és el propietari el que assumeix totes les despeses associades a l’ocupació del seu habitatge.
Alguna vegada has hagut de fer okupes de casa teva? Com vas viure i quant va durar el procés?