Li vull regalar el meu pis al meu fill, què ens convé més: donar o vendre? Aquesta és un dels eternes dubtes fiscals, ja que no hi ha una resposta única per a tot l’Estat, sinó que depèn de diversos factors. T’ho expliquem!
Són moltes les variables que intervenen per saber si surt més a compte donar o vendre un pis, entre elles: el preu de l’habitatge, els impostos que graven cada operació, la comunitat autònoma de residència, de l’edat dels receptors, si és habitatge habitual o no, etc. En definitiva, cal treure la calculadora i fer comptes. Però per començar, vegem primer a nivell general quins impostos hauran de pagar pares i fills en funció de si és una compravenda o una donació i després, el cas de Catalunya en particular.
Impostos que paguen els pares en cas de donació
Han d’assumir l’IRPF corresponent al guany patrimonial, ja que les donacions tributen a la Declaració de la Renda dels donants, però no en la dels receptors. La donació pot produir pèrdues o guanys, cosa que es calcula comparant el que va costar l’habitatge quan es va adquirir i el que val quan es dóna.
Impostos que paguen els fills en cas de donació
Els receptors d’una donació hauran de fer-se càrrec del famós impost de plusvàlua municipal, i de l’impost de Successions i Donacions, que depèn de cada comunitat autònoma, existint grans diferències entre les unes i les altres.
Impostos que paguen els pares en cas de compravenda
Els pares han d’assumir exactament els mateixos impostos que en el cas de les donacions: l’IRPF i l’impost de la plusvàlua municipal.
Impostos que paguen els fills en cas de compravenda
Com en qualsevol compravenda d’un habitatge de segona mà, els fills han d’abonar l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), un impost que també depèn de les comunitats autònomes i per al qual també existeixen grans diferències entre elles.
Compte amb les decisions que es prenen
Quan el càlcul fiscal revela que surt més a compte vendre que donar, moltes famílies tenen la temptació de camuflar una donació com una venda simbòlica, per un import molt baix. Però compte! Ha d’existir una transferència econòmica real de fills a pares i no pot ser una quantitat ridícula de la qual es desprengui aquesta estratègia, ja que Hisenda pot entendre que s’ha falsejat i imposar una sanció econòmica, que per descomptat, no surt a compte.
Recorda que qualsevol habitatge té un valor mínim a efectes fiscals. Aquest valor el calcula cada comunitat autònoma basant-se en paràmetres, com per exemple, el valor cadastral de l’immoble. Per tant, ni volent pots vendre-li als teus fills, una casa per 2 euros.
Si és una compravenda per la qual els pares faciliten el préstec als fills de forma privada, hauran de signar un document en el qual deixin constància de l’import prestat, els terminis de devolució i el tipus d’interès aplicat, que òbviament pot ser el 0%.
El cas de Catalunya
Com dèiem al principi de tot, en aquesta qüestió no hi ha una resposta homogènia per a tot l’Estat, ja que els impostos depenen de cada Comunitat Autònoma. No obstant això, a Catalunya la resposta és inequívoca: davant la hipòtesi que uns pares li vulguin regalar un pis a Girona al seu fill/a, els surt més a compte donar que vendre. L’explicació es la següent:
A Catalunya, l’Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) és un tipus fixe del 10%, mentre que l’impost que grava les donacions està escalat al 5%, 7% i 9%, en funció de la base liquidable. És per això que en qualsevol dels casos i sigui quina sigui la base liquidable, sempre surt més a compte donar.